2011. május 3., kedd

Receptek amiket Anna csinált :)

Babgulyás 

  • 50 dkg friss sertéshús (lehet comb, lapocka)
  • 50 dkg füstölt hús (tetszés szerinti, lehet csontos is)
  • 30 dkg szárazbab
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • piros fűszerpaprika
  • 1-2 db hegyes erős zöldpaprika
  • 1 fehér édespaprika
  • 1 paradicsom
  • kevés ételízesítő
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál liszt

Elkészítés:

A babot és a füstölt húst előző este külön vízbe beáztatjuk.
Az olajon az apróra vágott hagymát és a friss édespaprikát megfonnyasztjuk, félrehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a piros fűszerpaprikát, borsot, ételízesítőt, feldarabolt paradicsomot, a kipréselt fokhagymát, kicsit felengedjük, egy kicsit újra főzzük (igazi jó pörköltalap lesz), és beletesszük az előző este megáztatott babot és a kockákra vágott füstölt húst. A sózással vigyázzunk, mert a füstölthús sós. Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje. Félpuhára főzzük, ezután kerül bele a kockára vágott friss hús, tovább főzzük. Amikor kész, vízzel felengedjük, újra átfőzzük, hogy ne legyen túl sok leve.
A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítünk és elcsipkedjük, vagy aki ezt nem akarja, nokedli keménységű tésztát készítsen és ezt szaggassa bele.
A hegyes erőspaprikát karikákra vágjuk és tálaláskor a gulyásra szórjuk.

Megjegyzés:

Rendkívül laktató, igazi magyaros étel. Én néha sárgarépát és karalábét is szoktam bele tenni, karikára vágra, ezt akkor kell, amikor a hús már majdnem kész.


Rakott krumpli

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg közepes szemű krumpli
  • 6 tojás
  • 10 dkg füstölt, paprikás kolbász
  • 5 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • diónyi
  • 10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)

Elkészítés:

A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.

Megjegyzés:

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 738 kcal






Hófehérke sütemény



Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 egész tojás
10 dkg vaj vagy 1 dl olaj
10 dkg porcukor
1 dl tej
1 mokkáskanál szalakáli
1 citrom reszelt héja.

Krém:
Fél l tej
4 halmozott evőkanál liszt
30 -35 dkg vaj, vagy Rama margarin,
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor.

Tetejére:
Vagdalt dióbél.

Elkészítés:
A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre osztjuk, vékonyra nyújtva tepsi hátán megsütjük.
A krémhez a tejből és lisztből vastag pépet főzünk, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadagoljuk a lisztpépet, vaníliás cukrot, és azzal is jól kikeverjük. Elosszuk három részre.
Összeállítjuk a süteményt: a lapokat és a tetejét is megkenjük krémmel, majd megszórjuk darabosra vágott dióval.

Másnap rombusz alakúra szeleteljük.

(http://lakoma.gportal.hu) A SÜTIHELYE :)

(http://www.mindmegette.hu) A KAJAHELYE:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése